Chokladkola

Dags att bjuda på lite fler julrecept här känner jag, den här chokladkolan kokade jag i förrgår, och den blev jättesmarrig! Skulle egentligen haft ett vitt chokladtäcke med saffran ovanpå, men jag lyckades faktiskt sabba det. Inte orkade jag göra en ny omgång heller, så jag snodde bara in kolan i smörpapper, så behöver det inte bli mer avancerat den här gången. Fredrik kommer ändå att äta upp alla, så då lyckades jag ju i alla fall! 

Ingredienser:

2 dl vispgrädde 
2 dl socker 
1 dl mörk sirap 
1/4 dl kakao 
25 g smör

Koka samman vispgrädde, socker, sirap och kakao i en vid kastrull på hög värme. Rör om så att smeten inte bränns vid. Koka tills kolan blivit tjock, den är klar vid 122 grader. Har man ingen sockertermometer får man göra kulprovet.

När smeten är klar tar man bort kastrullen från plattan och rör ner smöret. Häll upp i en bakplåtspappersklädd form som är ca 20×20 cm och låt svalna i rumstemperatur. Skär upp i fina fyrkanter, snurra in i smörpapper och förvara i en burk i kylskåpet.

2 Kommentar “Chokladkola

  1. Hemligheten lyder SOCKERTERMOMETER! Blir dom perfekta varje gång är det inte så svårt att skära dom i fyrkanter 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *