Julkladdkaka med kanel- och kardemummafudge

Gjorde en riktigt smarrig efterrätt i fredags, i vanliga fall håller jag mig undan kladdkakor litegrann av den konstiga anledningen att jag tycker dom är för simpla. Men man kan ju faktiskt variera dom i det oändliga med olika tryfflar, glasyrer, garneringar och choklader mm, och det blir ju så jävla gott!

Just den här kakan vann faktiskt Kladdkake SM 2009, så då kan ni ju bara tänka er vad mumsig den är! Tänk bara på att den helst ska göras dagen innan eftersom den behöver tid på sig att stelna.

 

Ingredienser:

100 smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
¼ tsk salt

Fudge:

1 ½ dl vispgrädde
1 tsk honung
2 kanelstänger (1 krm kanel)
1 tsk kardemummakärnor (1 krm kardemumma)
200 g marabou mjölkchoklad
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst och blanda ner de torra ingredienserna och slutligen smöret. Häll upp smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter och grädda i nedre delen av ugnen ca 18 minuter. Låt kallna.

Stöt kanelstängerna och kardemumman lätt i en mortel. Koka upp grädde, honung och kryddor. Ta bort kastrullen från värmen och låt det stå och dra i 10 minuter. Koka upp grädden igen och sila bort kanelstängerna och kardemummakärnorna. Tillsätt mjölkchokladen och rör tills fudgen blir slät och bred sedan ut den på kladdkakan. Ställ in i kylen att stelna över natten. Servera med grädde.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *